De boomkwekerij

Voorstonden – Op 1 mei 2007 was het precies dertig jaar geleden dat Klaas van Bruggen Boomkwekerij Wilgenhof overnam van zijn toenmalige baas.

“De kwekerij is, denk ik, nu zo’n 150 jaar oud en bij het ontstaan van de kwekerij was er naast de nutsbomen, die er gekweekt werden, een café”, vertelt van Bruggen. “In dat café werd ooit de voetbalvereniging Oeken opgericht.

Nutsbomen zijn bomen die in die tijd nut hadden voor de mensen, bijvoorbeeld populieren waarvan het hout werd gebruikt om klompen van te maken en fruitbomen waarvan het fruit gegeten kon worden.” Maar de tijden zijn veranderd. “Ik krijg nu af en toe mensen hier die een appelboom hebben gekocht en roepen: Die boom krijgt zoveel appels, ik weet niet meer waar ik ermee naar toe moet”, vertelt Klaas van Bruggen lachend om deze verandering in de functie van de bomen te onderstrepen.

In de dertig jaar dat van Bruggen eigenaar van Wilgenhof is, heeft hij vele tuintrends voorbij zien komen: het heidetuintje, de periode van de buxus, de vaste plantenborders en de landschapstuinen. “Tegenwoordig spelen we niet zozeer meer in op die trends, omdat ze zo verschillend zijn. We beperken ons tot het kweken van bomen, van klein tot zeer groot.” Met zeer groot bedoelt van Bruggen bomen die in potten van 1000 liter zijn gekweekt. “Dat heeft zo zijn voordelen, want de kluit gaat niet verder dan de pot en zo kan je bomen van een paar meter hoog midden in de zomer planten, mits je er goed voor zorgt”, laat hij er nadrukkelijk op volgen. “Je ziet vaak nieuwbouwprojecten waar de eigenaar graag direct grote bomen om de nieuwbouw heen geplant wil hebben; door die containerkweek kan dat.”

Ook voor particulieren met een kleinere tuin is er voldoende keus bij Wilgenhof: zo uit de grond of in kleinere of grotere potten. Voor bomen die zo uit de grond komen, is de winter de beste planttijd. “Begin oktober tot half april is voor deze bomen de beste tijd”, legt Klaas van Bruggen uit. Vol passie vertelt van Bruggen over zijn bomen: “trots ben ik nog steeds op de 600 beuken die we zo’n 25 jaar geleden hebben geplant als lanen rond Huize Voorstonden. Ook bij Huize Klarenbeek hebben we zeer veel bomen geplant.

Bomen hoor je eigenlijk te planten voor een periode van 100 jaar. Maar helaas is dat tegenwoordig bijna niet meer mogelijk. Twintig jaar is al lang, want dan moet ergens de riolering worden vervangen en sneuvelen de bomen vaak.”

Naast levering aan veel bedrijven en particulieren in Nederland is export ook een van de poten van Boomkwekerij Wilgenhof. “Jaarlijks gaan er met behulp van zeecontainers veel bomen naar de grootste boomkwekerij van Ierland. Ook in Duitsland hebben we grote klanten zitten.” Een rondwandeling over het drie hectare grote stuk land van Wilgenhof, geeft een mooie indruk van de vele soorten en maten bomen die er gekweekt worden. Soms zijn er stukken waar de grond rust wordt gegeven en waar volgend jaar of het jaar daarop weer boompjes worden geplant om tot bomen uit te groeien. Bij Wilgenhof worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt en dat heeft tot gevolg dat de bomen sterk en gezond van zichzelf worden.

footer

Copyright © 2011 - Siem van Bruggen